English      Ana sayfa > İncelemeler > Eşine "gizlice" söyledi mi? Eşinden "gizledi" mi?
[ Oturum açma sayfası ]     Kullanıcı :   Parola :

Eşine "gizlice" söyledi mi? Eşinden "gizledi" mi?

Yanıt Yaz    Sayfa  <12
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Moses
Gönderilenler : 689
Aktif Durum : Aktif Değil
  Alıntı Moses Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2009 Saat 22:18
Orjinalini yazan: Tuba

Orjinalini yazan: Moses

Konuya dair düşüncemi sonra yazacağım:)

... niye?
Halk buna henüz hazır değil mi yoksa...? Wink

Yo ben hazır değilim :)

Yukarı Dön
NARTKAN
Simge
Gönderilenler : 283
  Alıntı NARTKAN Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 Saat 12:31
 Ulak eşlerinden birinden gizlemiş
.....
bir edat bile değiştiğinde yorum değişebiliyor.
Ben,yaptığım yorumda düpedüz saçmalamışım.
Ancak,meali eşlerinden birinden şeklinde okuyunca,doğal olarak,özneleri farklı düşündüm.Ulak eşlerin birini gizledi şeklinde düşününce konu tamamen değişiyor.
Bahsedilen şey metnin özelliği oluyor.
Örneklersek,
bir kısmını muhkem,bir kısmını müteşabih örneğinde olduğu gibi
bir kısmı tanınmış,bir kısmın yüzü çevirilmiş oluyor.
DOĞRUYA DİRENEN,YANLIŞIN KURBANI OLUR.
Yukarı Dön
bOp
Simge
Gönderilenler : 31
  Alıntı bOp Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2009 Saat 18:18

yazılanları okudum ama çorba oldu...yarın bir daha okuyayım bakalım kime ne demeye çalışıyor anlayamadım...:)

Yukarı Dön
Rosenaz
Simge
Gönderilenler : 44
  Alıntı Rosenaz Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2009 Saat 15:30

Ne çorbası aşureye dönmüş..

Yukarı Dön
ycoskun
Gönderilenler : 11
  Alıntı ycoskun Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 Saat 13:16
Peygamber eşinden (zevceden) bir söz, hadis, hadise, bilgi gizlemiş, sonra da bunu haber vermiş. Yani gizlediğini söylemiş eşine. Allah her neyi bildirdiyse bizimkine, o bildiriden sonra gitmiş zevcesine o gizlediği şeyin birazını açmış birazını açmamış. Ucundan azıcık bilgi vermiş.

O da soruvermiş, "bunu sana kim bildirdi" diye, Nebi de demiş ki, "herşeyi bilen, haberi olan varya, işte o bildirdi" demiş.

Falan filan gibi algılıyorum.

Yukarı Dön
Moses
Gönderilenler : 689
  Alıntı Moses Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 Saat 14:20

Bir vakanın insanlar arasında yankı bulması ve bu yankının tekrar insana dönüşünü anlatıyor.İnsanların bu hadiseye reflexini ve tepkilerini RABBİM BİLDİRDİ diye ifade etmiş peygamber.Yani dışardan gözlemledikleri eşinin bu sırrı açığa vurduğunu ortaya koymuş.

Selam.

Yukarı Dön
ycoskun
Gönderilenler : 11
  Alıntı ycoskun Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 Saat 15:00
Orjinalini yazan: Moses

Bir vakanın insanlar arasında yankı bulması ve bu yankının tekrar insana dönüşünü anlatıyor.İnsanların bu hadiseye reflexini ve tepkilerini RABBİM BİLDİRDİ diye ifade etmiş peygamber.Yani dışardan gözlemledikleri eşinin bu sırrı açığa vurduğunu ortaya koymuş.

Selam.

Peygamber, bir konuda kendisine helal olmasına rağmen sırf zevceler hoşnut olsun/razı olsunlar diye kendine haram etmiş. Allah zaten yemini/alışkanlığı bozma yolunda zorluk da vermemiş insana. Hani mesela, peygamber, eşinden bi şey gizlemiş. Bunu da haber vermiş. O da bunu duyunca, Peygamber de çıkmış en azından bir kısmını anlatmış. Sana bunu kim haber verdi bakiim, diyince de Allah'ı ima etmiş. Sonraki ayetlerde de zaten Allah basıyor fırçayı, sizi beni bilmezler, kafa mı yapıyonuz siz Peygamberle, valla boşar sizi yerinize de yenilerini alır demiş :)

Olur mu be Moses, hanımlar kafa yapmış. Sen sakla sakla al biz duyduk, kimden mi duyduk? O herşeyi bilenden :)

Sizi beni bilmezler :P
Yukarı Dön
Arif Aydogmus
Simge
Gönderilenler : 481
  Alıntı Arif Aydogmus Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 Saat 23:29
Merhaba sevgili Yasemin;
yeniden hoşgeldin, özlemişiz... :-)

Aslında ayete dikkat edersek,
1-) Gizlenen şey "eş", yani ulak eşinden bir şey gizlemiyor "bir şeyin eşlerinden birini gizliyor"
2-) "eşlerden birini" gizleyen Ulak ile, onu Allah'ın ortaya çıkarmasından bilen Ulak'ta aynı kişi değil... :-)

Ayette "kadın" anlamında bir eş, kişi yok.

Ulak (A), onu ulaştırdığında aktarım eşlerinden birini gizlemişti.
Allah; biri tanınmış (gizlenmeyen) öteki yüzü çevrilmiş (gizlenen) olarak ulaşanı ortaya çıkardığında,
Ulak (A) : "Bunu sana kim ulaştırdı?"
Ulak (B) : "O [Bilen] [Bildiren] ulaştırdı bana"
diyor.

Sevgiyle...

Efsaneler varlığa soru sormakla aşılabilir; soru sormak aklın dindarlığıdır.
http://www.arifaydogmus.com
Yukarı Dön
Rosenaz
Simge
Gönderilenler : 44
  Alıntı Rosenaz Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 Saat 01:53

: Hani Peygamber; eşlerinden birine, gizlice bir söz söylemişti. O, bunu haber verdi de Allah da bunu ona açıklayınca; bir kısmını bildirmiş, bir kısmından da vazgeçmişti. Artık bunu kendisine söyleyince; eşi: Bunu sana kim bildirdi? demişti. Bana her şeyi bilen, her şeyden haberdar olan Allah haber verdi, demişti

ayet gayet açık  bende bir iki kelam edem Smile eşine gizlice söyledi sır neydi 5 n 1 k  zaten açıklayanı paylamış   tabe mecaz anlamlar yüklenmezse  size biri bir sır vermişse paylaşmayın sizde kalsın  bu sadece sır için geçerli değil biri sizle bişey paylaşmıssa hemen başkasına yetiştirmeyin sırrını verme dostuna oda söyler dostuna olmasın kalsın onca yediğini karnında taşıyorsunda bir  lafımı taşıyamadın diye sorarlar sana ....
Yukarı Dön
Naci Celik
Gönderilenler : 354
  Alıntı Naci Celik Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 Saat 15:29
Rosenazın yorumuna bende katılıyorum.Peygamberde olsa,herkesin,herkesle paylaşamayacağı,paylaşmaması gereken bazı özelleri elbette vardır.

Selam ile.
Yukarı Dön
Yanıt Yaz Sayfa  <12

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Forum Ana sayfa | Kayıt Ol | Hepsini okundu say | Cookieleri sil
Diğer siteler | Hakkımızda

Önerilen tarayıcı Yeni İslam Forum'un en iyi görüntülenmesi için Mozilla Firefox tarayıcısı kullanmanız önerilir.

Copy-left - Hiç bir hakkı saklı değildir. - 2008 Yeniislam.com

RSS Feed